Σελίδες

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ"



Ο ορειχάλκινος τρίποδας του Απόλλωνος   Το μνημείο της νίκης των Ελλήνων εναντίον των Περσών στην μάχη των Πλαταιών το 479 π.Χ. στήθηκε πάλι στους Δελφούς! Πρόκειται για τον τρίποδα με τους όφεις, ύψους έξι μέτρων, του οποίου μόνον η λίθινη βάση έχει απομείνει στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, ενώ ένα τμήμα του, το υποστήριγμα συγκεκριμένα, το οποίο είναι ένα χάλκινο τρικέφαλο φίδι βρίσκεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη




«Διορατική Πυθία, πάντοτε κρυμμένη

Βγες απ' τη σπηλιά σου επιτέλους

Και μίλησέ μας με τη φωνή του ποιητή

τη φωνή του τέταρτου προσώπου του ενικού

του μέλλοντός μας του ανεξιχνίαστου τη φωνή

τη φωνή των λαών που σμίγει

μ' ένα άγριο και τρυφερό γέλιο.
.
Και δος μας καινούργια όνειρα να ονειρευτούμε

Και νέους μύθους δώσε μας για να μας ζήσουν"

Lawrence Ferlinghetti

2 σχόλια:

  1. Τον Μάρτιο του 2001, ο Λόρενς Φερλινγκέττι, ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στον 1ο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στους Δελφούς. Το ποιημα του μεταφράστηκε από τον φίλο του Νάνο Βαλαωρίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρικάρηνος όφις

    Ένα εμβληματικό μνημείο, αφού θύμιζε στους Ελληνες την οριστική εκδίωξη των Περσών μετά από τη μάχη των Πλαταιών ήταν ο ''τρικάρηνος όφις''.




    Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο κατασκευάστηκε από το ένα δέκατο των λάφυρων που είχαν οι Έλληνες από τη νίκη τους, το οποίο και αφιέρωσαν στο θεό Απόλλωνα στους Δελφούς (''Συμφορήσαντες δε τα χρήματα και δεκάτην εξελόντες τω εν Δελφοίσι Θεώ, απ' ης ο τρίπους ο χρύσεος ανετέθη επί του τρικαρήνου όφιος του χαλκέου επεστεώς άγχιστα του βωμού'', αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ηρόδοτος).




    Ο τρίποδας τοποθετήθηκε πολύ κοντά στο βωμό του ναού του Απόλλωνα και επάνω στα σώματα των όφεων που συστρέφονται, στην πραγματικότητα πρόκειται για τρία φίδια, χαράχθηκαν τα ονόματα των 31 ελληνικών πόλεων που πήραν μέρος στη μάχη: Λακεδαιμονίοι, Αθηναίοι, Κορίνθιοι, Θεσπιείς, Τήνιοι, Λευκάδιοι, Κύθνιοι, Σίφνιοι κ. ά. Πρόκειται για επιφραφές ωστόσο που έχουν υποστεί μεγάλη φθορά στο πρωτότυπο έργο που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή