Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

Μαχητικοί Ηλιόσποροι


ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ...μόνο οι σπόροι της ΕΠΙΓΝΩΣΗΣ που δεν είναι καμένοι μπορούν να φυτρώσουν όσα χρόνια και να περάσουν στην γη θαμένοι

Αϊ Γουεϊγουέι: Πάντα Μαχητής
Το ντοκιμαντέρ-καταπέλτης ακολουθεί κατά πόδας τον Αϊ Γουεϊγουέι, τον μεγαλύτερο σύγχρονο Κινέζο καλλιτέχνη, στην πολυετή προσπάθειά του να ξεσκεπάσει τη βαρβαρότητα που κρύβεται κάτω από το δημοκρατικό πέπλο της κινεζικής εξουσίας. Ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για το αρχιτεκτονικό θαύμα του ολυμπιακού σταδίου του Πεκίνου το 2008, γυρίζει την πλάτη στο ίδιο του το έργο και φωτογραφίζεται μπροστά του με υψωμένο το μεσαίο δάχτυλο, κατακεραυνώνοντας την υποκρισία των κινεζικών αρχών και αναλαμβάνοντας ακτιβιστική δράση σε ένα εντελώς εχθρικό περιβάλλον. Αν και αγαπητός στον δυτικό κόσμο από τις εκθέσεις του σε γκαλερί όπως η Tate του Λονδίνου, ο Αϊ Γουεϊγουέι έχει δει το στούντιό του να κατεδαφίζεται, το μπλογκ του να λογοκρίνεται ενώ έχει δεχτεί και σωματική βία, με αποκορύφωμα τη σύλληψη και κράτησή του για δύο μήνες σε άγνωστη τοποθεσία στην Κίνα. Η απαράμιλλη αφιέρωσή του στην τέχνη και την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων – ακόμα και με κίνδυνο της ζωής του – συγκινούν και εμπνέουν, σε ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε αυτόν τον σπουδαίο επαναστάτη των καιρών μας. K.Θ.

….από τα μονοπάτια του μεταξιού

Οι δρόμοι των μαχητών

1 σχόλιο:

  1. Τον Οκτώβριο του 2010, Ηλιόσποροι εγκαταστάθηκαν στο Tate Modern Turbine Hall του Λονδίνου. Το έργο αποτελείται από ένα δισεκατομμύριο πορσελάνης "σπόροι", το καθένα ξεχωριστά ζωγραφισμένα στο χέρι στην πόλη της Jingdezhen από 1.600 Κινέζοι τεχνίτες, και διάσπαρτα σε μεγάλη έκταση του εκθεσιακού χώρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή